
Papier hier! De meest bekende prullenbak in Nederland is in een mum gevuld. Nog een: die vervelende trap naast de roltrap waar het aantal verbrande calorieën per trede op staat. Zo vervelend, maar toch effectief. Ik kan me echt uren vermaken met dit soort voorbeelden. Voorbeelden van wat dan? Nudging!
Nudging is een motivatietechniek, waarbij mensen op subtiele wijze worden gestimuleerd gewenst gedrag te vertonen. Een soort duwtje in de goede richting. De term komt uit de gedragspsychologie en ik ben er tijdens mijn tweede bachelorjaar mee in aanraking gekomen. De pianotrap kan ik me nog altijd herinneren (pas op, de voorbeelden zijn verslavend).
De combi tussen psychologie en creativiteit sprak mij enorm aan. Ik bedoel, ik vind het best geniaal als je een vlieg op een urinoir tekent, zodat alles netjes blijft. Zo heb je tal van voorbeelden. Het internet staat er vol mee!
Oplossingen hoeven vaak niet ingewikkeld te zijn. Speels, creatief en een beetje opvallend. En inspelen op gevoel, want men is niet 100% rationeel. Dat is waarom de drie traditionele manieren van gedragsbeïnvloeding – wetgeving, voorlichting en financiële prikkels – weleens tekortschieten.
Dat is toch manipulatief? Ik hoor het je denken. De focus ligt bij nudging echter op keuzegedrag en niet zo zeer op manipuleren. De keuze wordt anders gepresenteerd, door een opvallend element. Het is dus meer indirecte beïnvloeding. Daarnaast gaat het bij nudging om een duwtje in de juiste richting. Van permanente gedragsverandering is vaak geen sprake. Daarvoor moet je veel meer mensen hun waarden veranderen.
Ook bij festivals en andere evenementen wordt de motivatietechniek al enige tijd toegepast. Duurzaamheid en milieu is bijvoorbeeld een belangrijk thema bij de organisatie van events. Slimme manieren om bezoekers te stimuleren hun afval te scheiden zijn makkelijk te vinden. Toch blijven de manieren zich vernieuwen. Creativiteit houdt niet op. Ook merken maken slim gebruik van deze techniek binnen de entertainmentwereld.
De match tussen psychologie, creativiteit en beleving is er duidelijk. Daarom vind ik nudging een blogwaardig onderwerp. En daar kunnen we iets mee!
- Heb jij leuke voorbeelden van nudging?
- Weet jij toffe inspiratiebronnen of events omtrent nudging?
- Of zoek jij zelf of je organisatie een oplossing voor een probleem?