MBosman_Logo_Green_M

Hoe ik van goede voornemens daden maak

Gelukkig nieuwjaar! Volgens sommigen mag je dat na 6 januari niet meer zeggen. Ach ja, volgend jaar beter. Hoewel ik de indruk heb dat we dit jaar niet zo de behoefte hadden om Oud en Nieuw uitbundig te vieren, zijn de goede voornemens toch wel langszij gekomen. Misschien neem je je elk jaar hetzelfde voor of misschien ben je net zo fanatiek als ik en maak je elk jaar nieuwe doelen. Hoe dan ook: je hebt vast weleens iets moeten doen of veranderen. Dat is zeker niet altijd even makkelijk. Toch lukt het mij inmiddels wel aardig. Met deze tips lukt het jou vast ook!

Maak je doel concreet

Afvallen, meer sporten en bewegen, minder alcohol drinken, minder druk maken om dingen, etc. De meest voorkomende goede voornemens. Ze klinken allemaal veelbelovend, maar ze zeggen eigenlijk ook weer niks. Ze zijn te vaag en je hebt geen idee wat je over 365 dagen nou eigenlijk bereikt wilt hebben. Maak het daarom concreet. Hoeveel kilo, uur of glazen? In welke situatie wil je je minder druk maken en om wat specifiek? 

Ga bij jezelf na of je het écht wilt

Dit klinkt misschien raar bij een goed voornemen. Tuurlijk wil je het… toch? Of wordt het van je verwacht en vind je het eigenlijk wel prima? Stel je wilt stoppen met roken. Goed zo! Beeld je dan eerst de volgende situatie in: je bent met vrienden van wie meer dan de helft rookt. Zij gaan naar buiten voor een peuk. Jij wilt stoppen met roken, toch? Ga bij jezelf na wat je belangrijker vindt. Meedoen met je vrienden en dus roken, of je goede voornemen om te stoppen met roken. 

Kies je focus

Als ik iets geleerd heb in 2021 dan is het wel om focus te kiezen. Je kunt nou eenmaal niet alles tegelijk doen (dûh). Dat dacht je hè? Ik trapte er toch in. Het duurde bij mij zelfs 25 jaar om de voordelen ervan in te zien en toe te geven dat kiezen soms echt beter is. Dat is niet erg natuurlijk, maar nu is het tijd om er daadwerkelijk iets mee te doen. Neem een tijdsperiode: een week, een maand of een kwartaal. Wat moet je in ieder geval doen en hoeveel tijd heb je daardoor over voor je doel(en)? Als je meerdere doelen hebt, is het verstandig om per doel te bepalen wanneer je de hoogste kans van slagen hebt.  


Dan kom ik gelijk maar even terug op deze post! Dit jaar ga ik mij focussen op de trouwbranche! Niet iedereen weet het, maar ik ben de opleiding tot eventmanager namelijk begonnen met het idee om weddingplanner te worden. Voor nu laat ik dat nog even een mooie droom, maar wel een waar ik aan werk.

Meerdere leuke dingen heb ik op het oog en een eerste stap heb ik al gezet. Heb je deze blog namelijk laatst voorbij zien komen? Die heb ik geschreven en er zullen er meer volgen.

Maak een plan

Je doel is concreet, je wilt het echt en je hebt voor jezelf bedacht wanneer je je op welk doel gaat focussen. Dan komt nu de stap die ik zelf erg leuk vind, namelijk een plan maken. Het hoeft geen draaiboek te zijn, een verslag of meesterwerk. Per doel past die van mij op een post-it, met een kleine to-do list in mijn telefoon.

Grote veranderingen beginnen met kleine stapjes

Wees niet bang om groots te denken, want je kunt meer dan je denkt. Grote veranderingen beginnen alleen wel met kleine stapjes. Houd daar dus ook rekening mee in je plan. Welke stappen moet je zetten? Wiens hulp moet je bijvoorbeeld inschakelen? Moet je bellen of mailen? Zet het in je agenda of als herinnering in je telefoon en de eerste stap is gezet. 

Ken je verleidingen

Zeer gevaarlijk voor je doelen: die momenten dat je je toch éven laat gaan en tegen jezelf zegt dat een uitzondering best kan. Zeker! Maar liever van tevoren over nagedacht dan achteraf goedpraten. Schrijf daarom ook op wat lastige situaties zullen zijn. Wanneer zul je echt worden uitgedaagd. Wanneer wil je eigenlijk opgeven? Bereid je er op voor dat er altijd verleidingen zullen zijn en hoe je ze kunt weerstaan. Bijvoorbeeld door het hardop uit te spreken, een andere route te nemen, jezelf belonen als je het weerstaat (niet met snoep natuurlijk als je wilt afvallen). Dat brengt ons gelijk bij mijn laatste tip:

Beloon jezelf

Nederlanders hebben er een handje van: klagen en zeuren. Zeker lekker af en toe, maar je komt er niet veel verder mee. Wees gewoon lief voor jezelf als je vooruitgang boekt. Hoe klein of hoe groot deze ook is. Het moet wel leuk blijven. Dat werkt juist goed of zelfs beter dan jezelf straffen. Voor wie doe je het eigenlijk? Dat heb ik je net gevraagd 😉 Als het goed is voor jezelf!

Vond je dit leuk? Delen mag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook leuk?

Dit jaar was de Utrechtse Introductietijd volledig fysiek! Hierdoor was de beleving voor de UIT-lopers natuurlijk optimaal en dat…