8194460 Een bijzondere samenwerking: interview – Marleen Bosman
MBosman_Logo_Green_M

Een bijzondere samenwerking: interview

Vorige keer schreef ik over goede voornemens en hoe je die vol kunt houden. Lukt het een beetje? Vooruitdenken, kansen zien en doelgericht zijn, vind ik heel belangrijk als ondernemer. Aan de andere kant hoort daar ook bij dat je af en toe even bij dingen stil staat. Dat probeer ik zelf ook regelmatig! Zoals bij een afgerond project, een fijne kennismaking óf juist bij iets vanzelfsprekends. De relatie met mijn broer Stef is bijvoorbeeld niet zomaar een broer-zus relatie. 

Net zo ondernemend, creatief en zorgvuldig als ik, maar ook net zo gek! Dat is wel een passende introductie van Stef. Samen met onze zus groeiden we op in een warm gezin. We hebben veel geknutseld, spelletjes gedaan, gelachen en activiteiten bedacht. We konden elkaar goed lastigvallen, maar nog beter konden we elkaar helpen en samenwerken. Inmiddels werken we al lange tijd samen, ook op zakelijk gebied. 

Stef en ik namen even de tijd om bij deze bijzondere samenwerking stil te staan. 

 Wist je dat wij al vet lang samenwerken? Waar is het ooit begonnen?

“Nou ja, wij zijn vanuit de familie altijd al wel van de creatieve en gekke ideetjes. En ik denk dat jij daarin het voortouw neemt en dat ik het daarna goed kan aanvullen. Op een gegeven moment werkten we echt samen bij de bioscoop Annex Cinema.” 

In 2015 kwam ik bij Annex Cinema werken, waar Stef toen al werkzaam was als teamleider.   

“In die periode hebben we samen een mooi tuinfeest gegeven. In lederhosen-thema. Een themafeest voor onze verjaardagen: de tuin helemaal omgetoverd tot tent met een groot zeil. Alles erop eraan. Barbecue, worst op de grill, bierfusten. We hebben volgens mij zelfs hooibalen opgehaald.”

Het was een heel mooi feestje! Zeker! En daarna Yellowbrand?

“Ja Yellowbrand liep daar eigenlijk al parallel aan. Ik ben namelijk grafisch vormgever en was in die tijd al voor mezelf begonnen. Om een basisinkomen te generen en Yellowbrand te laten groeien heb ik ervoor gekozen om 50/50 te werken. Uiteindelijk werd dat niet 50/50, maar werd dat 80 uur per week werken. Op een gegeven moment heb ik besloten om te stoppen met Annex Cinema en vroeg ik jou soms of jij iets op kon pakken voor Yellowbrand.” 

 

 

Yellowbrand is een enthousiast ontwerpbureau voor branding, websites en grafisch ontwerp.

Sinds kort is de nieuwe website online! Neem je na het lezen een kijkje?

Klik hier om naar de website te gaan.

 

 

En hoe gaat dat? Samenwerken met je zusje.

“Nou eigenlijk is dat heel erg leuk, want je kent elkaar goed.  Ik denk dat we elkaar heel goed aanvullen, maar ook aanvoelen. Het lastige vind ik daaraan wel dat ik minder makkelijk zakelijk durf te zijn naar jou. Maar dat is ook wel weer uitdagend.” 

Ja! 🙂 Ik denk dat we daar in de loop der jaren onze draai wel in gevonden hebben. 

“Zeker! Ik denk dat als we kijken waar we vandaan komen en wat we samen hebben opgebouwd en de structuur die we hebben aangebracht binnen Yellowbrand dat het bedrijf echt aan het groeien is. Ik denk dat jij daar een hele grote rol in hebt gespeeld en dat vind ik alleen maar leuk!”

Ik ook! En in welke eigenschappen van mij herken je jezelf?

“Het streberige, het nauwkeurige en alles tot in de detail willen verzorgen. Het grip houden op bepaalde zaken. Bij jou merk ik dat je een bepaalde planning al voor ogen hebt voor een dag. Ik heb geleerd vanuit het creatieve dat niet alles te plannen valt. Dat had ik vroeger heel erg, maar dat heb ik al wel een beetje kunnen loslaten. Maar ook wel die gekkigheid die we af en toe hebben. Dat we de hele middag kunnen dollen en ik mezelf afvraag of er wel gewerkt is. Ik vind dat ook belangrijk en dat hoort er ook bij.”

Zeker voor de creativiteit soms! Dat brengt ook goede ideeën. Wat is volgens jou het beste idee ooit uitgevonden?

“Poeh, ik vind alles wat te maken heeft met technologie erg interessant en ik vind het gaaf dat dat allemaal kan. Het helpt ons allemaal verder vooruit en we kunnen onze werkprocessen daardoor automatiseren.” 

Daar heb je zelf natuurlijk ook veel mee te maken op je werk. Met development bijvoorbeeld?

“Ja tuurlijk, als we kijken naar de technische kant van het bouwen van een website en applicaties. Je moet bij blijven in de tijd, want de techniek gaat ontzettend hard. Dat maakt het extra uitdagend. Mijn streven is altijd om goede kwaliteit te leveren en als de techniek daar om vraagt dan handelen we daar ook naar.”

En op welk werk van jezelf ben je het trotst?

“Ik heb nooit echt specifiek één project. Ik ben over het algemeen altijd gewoon erg trots op wat we hebben bereikt. Als ik kijk naar waar ik ben begonnen als eenmanszaakje en de projecten die we nu binnenhalen die zo groot zijn dat meerdere mensen tegelijk ze moeten oppakken dan denk ik dat ik daar het meest trots op ben. Elk project heeft wel zijn eigen charmes.” 

En je zoekt natuurlijk ook steeds nieuwe uitdagingen, waardoor je blijft vernieuwen.

“Je ontwikkelt jezelf daar ook in en van elk project leer ik weer dingen. Dat kunnen we anders, beter of sneller doen. Dat maakt het project op zichzelf heel uniek.”

Dat verbeteren geeft mij zelf ook veel voldoening natuurlijk. Op welke manier ben ik een goede manager?

“Het oog voor detail dat jij hebt en de mate waarin jij een overzicht kunt creëren. Vanuit allerlei kleine dingetjes een totaalproject kunt neerzetten en de juiste mensen de juiste taak geven. Het aansturen van de juiste personen op de juiste activiteit. Dat controleer je dan ook goed en af en toe tot vervelends aan toe naar blijven vragen.” 

🙂

“Maar dat is juist belangrijk. Daar waar ik geen energie uit haal, maar wat wel belangrijk is dat laat ik misschien liggen. Jij zorgt ervoor dat ik het uiteindelijk wel doe. En dat werkt!”  

Waar staan we over 10 jaar?

“Wat mij betreft ben je dan nog steeds onderdeel van Yellowbrand en heb je echt je complete draai kunnen vinden binnen je eigen expertise. Dat we dat als extra service kunnen toevoegen. Ik zou het heel cool vinden als we nog meer gegroeid zijn. Dat we een klein team hebben met diverse expertises. Echt goede dingen kunnen maken.”

 

Hopelijk heb jij ook zo’n bijzondere samenwerking die je koestert. Anders hoop ik dat ons verhaal je in ieder geval heeft geïnspireerd. 

Bekijk je nog even de website

Tot snel!

Vond je dit leuk? Delen mag!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook leuk?